Huntenpop 2023: Brel & Shaffy Orchestra met Harmonie Ulft & Friends

Op vrijdag 11 agustus speelden wij een Brel & Shaffy show met Micheline Van Hautem op het hoofdpodium van Huntenpop. Een van onze ‘Friends’, Karin Den Otter-van Der Velden, heeft ons avontuur heel mooi omschreven! Lees helemaal door tot het eind!

“Wat een fantastische ervaring. Op Huntenpop op het hoofdpodium spelen voor, ja voor hoeveel mensen? Er worden getallen genoemd van 10-13.000. Het waren er heel veel.

We begonnen op 13 juni met de repetities bij Harmonie Ulft. Karel en ik deden mee als ‘friends’. Vrienden, zo voelde het ook echt. Fijn om samen te spelen en supergezellig om na afloop nog ‘even’ samen wat te drinken.

En dan afgelopen week. Op dinsdag repetitie, op donderdag generale met Micheline Van Hautem. Vrijdag om 15.30 uur op het veld voor de soundcheck. Iedere muzikant een eigen microfoontje, maar wel spelen als orkest. Goed letten op dynamiek en balans, want dat wordt echt niet met knoppen geregeld.

Het veld is dan nog leeg en we vragen ons af of het vol wordt. Vinden mensen het leuk om naar ‘een harmonie’ te komen luisteren als ze naar een popfestival gaan? Trekken de liedjes van Jacques Brel en Ramses Shaffy voldoende liefhebbers?

Na een etentje met de ‘friends’ die buiten Ulft wonen en wat ‘friends’ van de harmonie (ja, ze integreren al goed 😜), is het om half negen tijd om af te stemmen. Het veld loopt intussen langzaam vol.

Als we opkomen, krijg ik kippenvel als ik zie hoeveel mensen er staan. Gek genoeg heb ik geen zenuwen, al giert de adrenaline door mijn lijf omdat ik het zo ontzettend gaaf vind! Vooraan roept een grote groep jongeren: Tycho, Tycho, Tycho, Tycho! Tycho is de drummer van het orkest. Vijftien jaar en dan zit je op zo’n podium, voor zoveel mensen. En je hebt een hoofdrol, want als de drummer de dirigent niet volgt, speelt het orkest zomaar een ander tempo! Wat zullen z’n vrienden trots zijn, hij deed het fantastisch!

We openen met ‘Laat me’, dat begint met een ouverture die klinkt als een kerkorgel. Massale muziek, die overgaat in tedere klanken:

Ik ben misschien te laat geboren
Of in een land met ander licht
Ik voel me altijd wat verloren
Al toont de spiegel mijn gezicht

Als het nummer is afgelopen, klinkt gejuich. Ik krijg weer kippenvel. En zo gaat het nog even door. Zing, vecht, bid, huil, en nummers als Sammy, Bruxelles, Amsterdam, Au Suivant. Het publiek is steeds uitzinnig. Jos Jansen Music en MICHELINE maken er samen met het orkest een feestje van.

Bij het laatste nummer, Pastorale, krijg ik al heimwee. Heimwee naar het begin van deze fantastische avond. Het was voorbij voor ik er erg in had.

Als ‘artiest’ hadden we toegang tot de ‘artiestentent’. Daar bleef het gelukkig nog lang gezellig. Ook nu ben ik nog niet helemaal uit deze droom ontwaakt.

Toen ik als achtjarig meisje bij de harmonie ging spelen, had ik zoiets toch niet kunnen denken. Bedankt lieve mensen van Harmonie Ulft. Bedankt lieve Jos en Micheline. En bedankt Giel Bruil, Pieter Sessink en Ton Menke dat jullie deze fantastische ervaring mogelijk maakten.

Volgend jaar weer?”