Nieuwjaarsconcert 2009

Thema: Muziek van de balkan. Met medewerking van The Old Brigde.

Jan van der RoostPuszta
Nebojsa Jovan ZivkovicSrpska Igra (slagwerkgroep)
Franco Cesarini Ukranian Rhapsody
Johannes BrahmsHongaarse dansen
Julius FucikMarinarella
Jan van der RoostRikudim (klarinetten & sax-groep)

Recensie

Gelderlander, 12 januari 2009

Passie en weemoed bij concert Harmonie Ulft

Nieuwjaarsconcert Harmonie met muziek van de Balkan.

door Josee Gruwel

ULFT - Het 27ste Nieuwjaarsconcert van de Harmonie Ulft, onder leiding van Wolbert Baars, staat in de Smeltkroes in het teken van emoties. Niet alleen de muziek uit de Balkan vraagt om passie en weemoed. Ook het stilstaan bij het overlijden in 2008 van drie leden en een erelid. Daarnaast is er een huldiging: Piet Hermsen; 60. jaar lid en Esther Fukkink, 25 jaar.

Harmonie Ulft zet de sfeer van de Balkan meteen neer bij Puszta van Van der Roost. Een werk met de nodige dynamiek en tempowisselingen, dat vooral qua ritmiek mooi wordt uitgevoerd. Een slag-werkgroep speelt succesvol een Servische dans.

`Vol gas' wordt Ukranian Rhapsody van Cesarini gebracht, genuanceerder qua geluidssterkte is Marinarella van Fucik. Het concert zou z'n naam geen eer aandoen zonder humor. Bij de Hongaarse dansen van Brahms laat kapper Erkan Bulut goed getimed zien hoe je ouderwets scheert.

Om de sfeer van de. Balkan vanuit de roots neer to zetten, verleent het gitaarduo The Old Bridge medewerking. Met solo- en slaggitaar boeit het door de typische Balkansound met de zeven/achtste maat. Het tweetal is volledig op elkaar ingespeeld en verrast met geluideffecten. Jammer dat ze zelf geen achtergrondinformatie geven.

Hoe intens de klanken uit de Balkan klinken, laten harmonie en gitaarduo tot slot samen nog eens horen bij de Hongaarse dans Brahms.

Opvallend is de verzorging: een programmablad met achtergrondinfo, pakkende beelden op een scherm, prima info door presentator Henk Klein Gebbink en de introductie van onder andere nieuwe lessenaarslampjes. Daarnaast, een hartverwarmende huldiging met historische beelden, een glaasje kruskovatch bij binnenkomst en Hongaarse goulash na afloop.